Archiwum
numer 4/2010
Drodzy Czytelnicy
Wielkie epidemie od wieków towarzyszyły ludzkości, siejąc ogromne spustoszenia, dziesiątkując całe populacje oraz wpływając na losy świata. Wirus ospy przyczynił się do upadku imperium rzymskiego, ułatwiał kolonizację Brazylii, konkwistę Meksyku, osadnictwo Francuzów i Anglików w Ameryce Północnej oraz walkę z Indianami. Średniowieczne kontakty z Chinami zaowocowały wielką pandemią grypy. Grypa „hiszpanka” odegrała rolę w zakończeniu I wojny światowej, a podczas II wojny światowej różne patogeny przyczyniły się do klęski armii niemieckiej na terenie Rosji. Przykłady te można by było (...)
numer 3/2010
Drodzy Czytelnicy!
Choroby zakaźne stanowią ciągłe zagrożenie dla zdrowia zwierząt, często też dla zdrowia i życia człowieka. Znajomość etiologii tych chorób, patogenezy procesu chorobowego, diagnostyki, profilaktyki i zwalczania chorób zakaźnych zwierząt domowych oraz towarzyszących jest warunkiem koniecznym ochrony zdrowia publicznego. Dużą rolę w pojawieniu się chorób zwierząt odegrała synantropizacja niektórych gatunków owadów, ssaków i ptaków, pojawienie się wektorów oraz zjawisko Shift i dryftu antygenowego wirusów. W społeczeństwach industrialnych obecność dużych ferm zwierząt hodowlanych, globalizacja handlu i migracje ludności, sprzyjają szerzeniu się (...)
numer 2/2010
Udział lekarzy weterynarii, przede wszystkim specjalistów z zakresu chorób świń, jest nie do przecenienia, jeżeli chodzi o ich wpływ na rozwój i opłacalność produkcji trzody chlewnej w naszym kraju. Zmieniająca się dynamicznie w Europie, w tym w Polsce, sytuacja w zakresie efektywności, a w ślad za tym konkurencyjności produkcji stała się m.in. przyczyną tego, że Polska z pozycji istotnego eksportera wieprzowiny i świń stała się w ostatnim okresie per saldo poważnym importerem tych produktów. Z drugiej strony Niemcy, które jeszcze (...)
numer 1/2010
Wobec systematycznie zwiększającej się liczebności stad zmieniają się też metody pracy lekarzy weterynarii. Dziś rolą lekarza weterynarii jest opracowanie strategii mającej na celu utrzymanie w dobrym zdrowiu całego stada, a więc zapewnienie by cielęta nie miały biegunek i zapaleń płuc, zaś krowy wolne były od chorób wymion, kończyn, zaburzeń płodności oraz chorób przemiany materii. Współczesne warunki chowu, w tym żywienie i środowisko, narażają zwierzęta na ustawiczne balansowanie między stanami fizjologicznymi i patologicznymi. Specjalizacja gospodarstw utrzymujących bydło postępuje coraz bardziej. Większe (...)