Wydania specjalne: 3_2007_1

1/2007, Zima Okładka
„Weterynaria w Terenie” jest ogólnopolskim kwartalnikiem zespołu redakcyjnego „Weterynarii w Praktyce”, którego wydawcą jest Elamed - największy prywatny wydawca prasy branżowej w Polsce. Specjalnie dla Was na bazie dodatków hodowlanych wyodrębniliśmy nowy tytuł wydawniczy. Czasopismo to przeznaczone jest dla wyselekcjonowanej grupy zawodowej lekarzy weterynarii - specjalizujących się w problematyce leczenia zwierząt dużych oraz lekarzy opiekujących się stadami.

„Weterynaria w Terenie” powstała na bazie 5 dotychczasowych projektów realizowanych przez redakcję „Weterynarii w Praktyce”.
Wydania te cieszyły się dużym powodzeniem wśród lekarzy weterynarii, dlatego w nowej szacie graficznej i z nowymi siłami, pod nowym tytułem proponujemy Państwu „Weterynarię w Terenie”.

Wiemy, jakich informacji poszukują u nas terenowi lekarze weterynarii: praktycznych, przenikliwych, pożytecznych, pomocnych, przydatnych!

TEMAT SEZONU

str. 6
Liczba krów mlecznych w Polsceod dłuższego czasu ulegastałemu spadkowi. O ile w roku2000 było ich 3,1 miliona,o tyle w latach 2003 i 2004 pogłowieich wynosiło 2,87 oraz2,89 miliona sztuk. »

BYDŁO

str. 8
Co mogą zrobić gospodarstwautrzymujące dotychczas bydłomleczne, które nie wytrzymająkonkurencji w mlecznymkierunku użytkowania? »
autor: mgr inż. Aleksandra Śmigiel
str. 18
Kulawizna jest jednym z ważniejszychproblemów chowubydła mlecznego. Autorzy pracprzeglądowych stwierdziliduże zróżnicowanie, wynosząceod 5,5% do 60% przypadkówkulawizny w USA (Dewes1978, Eddy i in 1980, Pilipoti in. 1994). »
str. 26
Wariant CJD, związany etiologiczniez BSE, jest jedyną prionowąchorobą człowieka przenoszonąod zwierząt. W odróżnieniu odsporadycznej postaci CJD, vCJDcechuje się początkiem w młodymwieku i objawami psychiatrycznymioraz czuciowymi w pierwszej faziechoroby. Całkowita liczba »
autor: prof. dr hab. Jędrzej M. Jaśkowski
str. 29
W ciągu ostatnich kilku dekadobserwuje się dramatycznyspadek płodności krów orazwzrost liczby chorób związanychz wzrostem wydajnościmlecznej. Ponad 10-letnie badaniaepidemiologiczne, obejmująceponad 12 711 laktacji(Lopez-Gatius, 2003), wskazują,że znacząco pogorszyłysię przejawy rui oraz wskaźnikzacieleń »

TRZODA CHLEWNA

autor: Andrzej Witczak
str. 32
Ocena funkcji układu autonomicznegomoże zbliżyć nas do odpowiedzina pytanie, czy przy obecnympoziomie wiedzy medycznej możliwejest dokonanie przeszczepugałki ocznej jako narządu w całości.Celem badań było stworzeniepodstaw do pracy in vivo, mającejustalić, »
autor: mgr inż. Barbara Szczęśniak-Fabiańczyk, mgr Monika Trzcińska, dr inż. Maria Skrzyszowska, dr inż. Jacek Jura, dr inż. Barbara Gajda, dr inż. Piotr Gogol, prof. dr hab. Zdzisław Smorąg
str. 37
Potencjał aplikacyjny nowychtechnologii wydaje się bardzoduży, choć w chwili obecnejwykorzystywany jest w niewielkimstopniu. Najogólniejrzecz ujmując, wynika to z niespełnianiaprzez te nowe technologiewszystkich warunkówpraktycznego ich stosowania. »

DRÓB

autor: dr n. wet. Monika Skowron
str. 44
Adenowirusy ptaków są zróżnicowanepod względem patogennościi stanowią przyczynę wielu problemówzdrowotnych w produkcjidrobiarskiej. Choroba Angara (hydropericardiumhepatitis syndrom– HHS) jest od niedawna opisywanąjednostką chorobową, powodującąduże straty w hodowli 3-6-tygodniowychbrojlerów. Czynnikiem etiologicznymjest serotyp »

PROFILAKTYKA

autor: prof. dr hab. Edward Malinowski
str. 48
Zapalenie gruczołu mlekowegou krów jest kompleksowym,wieloczynnikowym stanem patologicznym,który stanowinajczęstszą i najdroższą chorobęzwierząt. Stany zapalnesą skut kiem jednoczesnegowystępowania i nakładania sięniekorzystnych czynników wewnętrznychi szkodliwych zewnętrznych. »
autor: dr n. wet. Marek Lipiec
str. 52
Paratuberkuloza jest jednostkąchorobową występującą oddawna w hodowli bydła i innychprzeżuwaczy. Poznanazostała dokładniej w końcuXIX wieku, wraz z odkryciemi sklasyfikowaniem prątkówwywołujących gruźlicę u ludzii innych gatunków. »
str. 55
Problem brucelozy daje o sobie znaćw wielu częściach naszego globu.Wspomniana choroba atakuje wielegatunków zwierząt hodowlanychi dzikich powodując stosunkowoduże straty w rolnictwie. Jest takżezoonozą atakującą głównie ludzimających bliski i bezpośredni kontaktz »

DOBRZE WIEDZIEĆ

str. 58
Z powodu rosnącego zanieczyszczeniaśrodowiska, a takżecoraz większej chemizacjiw rolnictwie, zwiększa się zagrożenieskażenia żywności,co stanowi duże zagrożeniedla konsumenta. »
autor: doc. dr hab. Jarosław Olav
str. 59
Z powodu rosnącego zanieczyszczenia
środowiska, a także
coraz większej chemizacji
w rolnictwie, zwiększa się zagrożenie
skażenia żywności,
co stanowi duże zagrożenie
dla konsumenta.
Z powodu rosnącego zanieczyszczeniaśrodowiska, a takżecoraz większej chemizacjiw rolnictwie, zwiększa się zagrożenieskażenia żywności,co stanowi duże zagrożeniedla konsumenta. »
str. 63
str. 63

APTEKA

str. 65

Punkty edukacyjne

Index Copernicus MNISW Program Edukacji

Co nowego w branży

zobacz więcej » Sklep on-line

Reklama

Zawartość

O nas

Moje konto

Polecamy

Reklama

Copyright © 2025 by ELAMED. Weterynaria w Terenie wydanie online. Wszystkie prawa zastrzeżone.