Wydania specjalne: 3_2008_2
W niniejszym wydaniu „Weterynarii w Terenie” mogą Państwo znaleźć szereg artykułów, dzięki którym naprawdę poczujecie się bardziej usatysfakcjonowani i zadowoleni z faktu, że stanowicie bardzo ważną i odpowiedzialną grupę zawodową, grono fachowców, od których dosłownie zależy zdrowie większości obywateli naszego kraju. Szczególne powody do sięgnięcia po aktualny wolumin periodyku mają osoby związane z lecznictwem, profilaktyką, hodowlą oraz innymi rodzajami aktywności związanymi z trzodą chlewną. Wszyscy wiemy, w jak potężny sposób społeczeństwo w dzisiejszym świecie uczulane jest na sprawy zdrowia, prawidłowego odżywiania, ekologii oraz wzajemnego oddziaływania gospodarki i środowiska naturalnego, w którym egzystują człowiek oraz zwierzęta gospodarskie. Szczególnym gatunkiem, który od pokoleń towarzyszy człowiekowi oraz ma bardzo duże znaczenie gospodarcze i tradycyjne w Polsce, jest trzoda chlewna, której liczebność w zależności od kolejnej „górki” lub „dołka świńskiego” oscyluje w granicach 20 milionów sztuk. Mięso uzyskiwane od naszych świnek cieszy się ponadto doskonałą renomą na całym świecie. Dzięki olbrzymiemu wysiłkowi hodowców, producentów oraz zootechników nie jest ani za chude, ani zbyt tłuste. Nie mała w tym zasługa również polskich lekarzy oraz techników weterynarii. Do Państwa rąk trafia numer ze wspaniałymi artykułami napisanymi przez Koleżanki i Kolegów, którzy poświęcili swój czas i wysiłek, aby fachowo i kompetentnie, bez zbędnych uwag i uogólnień, zaprezentować Państwu w przyjazny i przystępny sposób zagadnienia związane z niebezpiecznymi chorobami zakaźnymi, groźnym pasożytem, diagnostyką narządu oddechowego oraz rozrodem trzody chlewnej. Na szczególną uwagę zasługuje praca specjalistów chorób trzody chlewnej, lek. wet. Artura Wancerza i lek. wet. Urszuli Cajzer, opisujących w wyczerpujący sposób przepisy dotyczące kontroli i zwalczania salmonelloz w stadzie. Pani dr Jolanta Piekarska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w fachowym stylu porusza ciągle niestety aktualny w Polsce problem epizootiologiczny i epidemiologiczny związany z pasożytniczą zoonozą – włośnicą. Zespół z tegoż Uniwersytetu Wrocławskiego ma przyjemność zaprezentować Państwu możliwe korzyści wypływające z raczkującego w chwili obecnej, acz prawdopodobnie nieuchronnego w niedalekiej przyszłości, badania ultrasonograficznego narządu płciowego maciory przez prostnicę. Zaś zespół olsztyński: lek. wet. Wojciech Kempa, lek. wet. Magdalena Rajska, lek. wet. Renata Gutowska oraz lek. wet. Paweł Karbowiak, w syntetyczny i interesujący sposób wprowadzi nas w zagadnienia synchronizacji rui u świń. Pragnę również zachęcić Państwa do przeczytania artykułu dr. Aleksandra Skorackiego przedstawiającego diagnozowanie schorzeń narządu oddechowego w stadach świń. Uważam, że czas oraz środki poświęcone przez Państwa na lekturę niniejszego wydania „Weterynarii w Terenie” na pewno nie będą zmarnowane.
Życzę miłej i zajmującej lektury!
Polecamy
»Salmonelloza świń. Przepisy dotyczące kontroli i zwalczania salmonelloz w stadzie.
»Diagnostyka kliniczna chorób układu oddechowego i pobieranie prób do badań laboratoryjnych w stadach świń
»Biegunki cieląt wywołane przez E. coli
»Choroba Derzy’ego u gęsi. Badania nad rekombinowaną szczepionką
TEMAT SEZONU
autor:
Urszula Cajzer,
dr inż. Dorota Cais-Sokolińska
str. 8
Salmonella spp. to Gram-ujemny drobnoustrój z rodziny Enterobacteriace. Najczęściej izolowane szczepy u świń to S. Choleraesuis i S. Typhimurium. Infekcje S. Typhimurium są groźne także dla człowieka, najczęściej wywołują ostre
»
TRZODA CHLEWNA
autor:
Karolina Siemieda,
Katarzyna Szulańczyk-Mencel,
Wiesław Bielas
str. 14
Zastosowanie ultrasonografii (USG) w rozrodzie trzody chlewnej przy użyciu sond abdominalnych o częstotliwości 3,5 MHz i 5,0 MHz lub sond rektalnych o częstotliwości 5,0 MHz i 7,5 MHz umożliwia praktykom
»
autor:
Stanisław Dzmira,
Andrzej Dubiel,
Katarzyna Szulańczyk-Mencel
str. 20
Lekarze weterynarii oraz hodowcy trzody chlewnej muszą zdawać sobie sprawę z istnienia groźnego zaburzenia genetycznego, które w istotny sposób może obniżyć użytkowość rozrodczą świń. Dotknięte tą przypadłością zwierzęta określa się
»
autor:
Aleksander Skoracki
str. 24
Intensyfikacja produkcji trzody chlewnej powoduje coraz większą koncentrację zwierząt na coraz mniejszej powierzchni. Dotyczy to zarówno zagęszczenia w chlewni, jak również koncentracj i zwierząt na danym terenie. Duże zagęszczenie wpływa
»
autor:
lek. wet. Magdalena Rajska,
lek. wet. Wojciech Kempa
str. 32
W artykule podzielono się z Czytelnikami wiedzą na temat synchronizacji rui u loch i loszek – jednego z elementów pracy w najważniejszym sektorze fermy – rozrodzie.
BYDŁO
autor:
dr n. wet. Ryszard Mordak
str. 36
Wysoka produkcja i płodność w nowoczesnych fermach bydła mlecznego wymagają odpowiedniego zaopatrzenia żywieniowego dotyczącego energii, białek, tłuszczów, witamin i związków mineralnych. Bardzo ważną rolę w żywieniu bydła odgrywają związki mineralne,
»
str. 38
Jedną z bardziej istotnych przyczyn zaburzeń płodności u bydła są występujące po porodzie infekcje bakteryjne macicy
autor:
Małgorzata Bednarska,
Michał Bednarski,
Alina Wieliczko
str. 42
Kolibakteriozy są jedną z najczęstszych przyczyn zakażeń przewodu pokarmowego u cieląt. Wśród szczepów E. coli odgrywających najważniejszą rolę u młodych przeżuwaczy są szczepy enterotoksyczne (ETEC) i werocytotoksyczne (VTEC).
POLANICA ZDRÓJ 2007
str. 50
Zespół zniekształceń kręgosłupa (CVM – Complex Vertebral Malformation) jest chorobą genetyczną, po raz pierwszy opisaną w Danii pod koniec 2000 roku.
DRÓB
autor:
Grzegorz Woźniakowski
str. 52
Choroba Derzsy’ego wywoływana przez wirus należący do rodziny Parvoviridae stanowi poważny problem epizootyczny oraz ekonomiczny w wielkostadnej produkcji drobiu wodnego. W związku z dużą zmiennością genetyczną wirusa poszukuje się nowych
»
TECHNIKA
autor:
Józef Nicpoń,
Jolanta Spużak,
Krzysztof Kubiak
str. 56
Biopsja wątroby stanowi cenne uzupełnienie badania klinicznego, badań laboratoryjnych krwi oraz technik obrazowych, takich jak badanie radiologiczne czy ultrasonografia. W zależności od średnicy igły biopsyjnej wykorzystywanej do punkcji wątroby wyróżniamy dwa rodzaje biopsji: biopsję aspiracyjną cienkoigłową (BAC) oraz biopsję gruboigłową. U kóz BAC wątroby wykonuje się igłami o średnicy od 0,7 mm do 0,9 mm i długości 80 mm, natomiast biopsję gruboigłową wątroby wykonuje się najczęściej igłami typu Tru-cut w trzech systemach biopsyjnych (manualnym, półautomatycznym i automatycznym, tzw. pistolety biopsyjne).
Biopsja wątroby stanowi cenne uzupełnienie badania klinicznego, badań laboratoryjnych krwi oraz technik obrazowych, takich jak badanie radiologiczne czy ultrasonografia. W zależności od średnicy igły biopsyjnej wykorzystywanej do punkcji wątroby wyróżniamy
»
PROFILAKTYKA
str. 59
Włośnica jest pasożytniczą zoonozą, będącą następstwem spożycia mięsa zwierząt zarażonych larwami nicieni z rodzaju Trichinella. Regularne raporty dotyczące występowania włośnicy u zwierząt i ludzi wskazują, że stanowi ona ciągle aktualny
»
Z TERENU
autor:
Włodzimierz A. Gibasiewicz
str. 63
Transport zawsze jest dla przemieszczanych zwierząt sytuacją nadzwyczajną i stresującą. Zmiany zachodzące w organizmie zwierząt pod wpływem oddziaływania czynników stresujących pozwalają na przetrwanie zagrożenia.
WYDARZENIA
str. 65