Wydania specjalne: 3_2010_2

2/2010, marzec Okładka
Udział lekarzy weterynarii, przede wszystkim specjalistów z zakresu chorób świń, jest nie do przecenienia, jeżeli chodzi o ich wpływ na rozwój i opłacalność produkcji trzody chlewnej w naszym kraju. Zmieniająca się dynamicznie w Europie, w tym w Polsce, sytuacja w zakresie efektywności, a w ślad za tym konkurencyjności produkcji stała się m.in. przyczyną tego, że Polska z pozycji istotnego eksportera wieprzowiny i świń stała się w ostatnim okresie per saldo poważnym importerem tych produktów. Z drugiej strony Niemcy, które jeszcze 10 lat temu importowały około 30% konsumowanej tam wieprzowiny dzisiaj są jej eksporterem. Przyczyn tego niepokojącego, także dla polskich praktykujących lekarzy weterynarii, zjawiska jest wiele. Z pewnością jedną z wielu jest nie nadążanie za konkurencją. Oznacza to między innymi nie wykorzystywanie – w odpowiednio szybkim czasie – nowych zdobyczy nauki i przemysłu. Wielu z nas nie chce uwierzyć, że są w Europie kraje, w których średnio odchowuje się 25 tuczników od lochy w roku. Są także chlewnie, w których wskaźnik wynosi 30. W Polsce parametr ten ciągle nie może przekroczyć 20. Rolą nauki, oświaty, a także takich czasopism jak „Weterynaria w Terenie” jest konsekwentne upowszechnianie wiedzy, która jakkolwiek z trudem w końcu osiąga ostatniego w łańcuchu adresata i jest (bywa) przez niego w praktyce wykorzystywana. Wszyscy zauważamy, że wraz z intensyfikacją i mającą miejsce szczególnie w ostatnich latach komasacją produkcji rozwiązywanie problemów zdrowotnych i reprodukcyjnych w średnich i dużych stadach świń staje się zagadnieniem coraz bardziej złożonym. Skuteczne i efektywne ekonomicznie kontrolowanie zakażeń wirusem PRRS, cirkowirusem świń (PCV2) lub też wirusem grypy; czy też – co ma miejsce najczęściej rozwiązywanie problemów związanych z infekcją stada wieloma patogenami równocześnie wymaga bardzo dużej wiedzy teoretycznej i doświadczenia terenowego. Potrzebne jest też właściwe zabezpieczenie laboratoryjne i kompetentny mający do nas zaufanie właściciel gospodarstwa. Nad tym wszystkim musimy nieprzerwanie pracować. Jako lekarze weterynarii powinniśmy to robić także dlatego by utrzymać swoje warsztaty pracy (chlewnie). Upadek każdej kolejnej chlewni jest praktycznie ubytkiem jeszcze jednego z naszych klientów, a tym samym utratą zarobków. Z tej prostej przyczyny należy dbać o to, by każdy nasz klient produkował w sposób jak najbardziej efektywny i opłacalny i co najważniejsze nie zbankrutował. Dlatego, konieczne jest proponowanie mu sprawdzonych, dostępnych aktualnie najlepszych programów postępowania. Ważne jest by każda zainwestowana przez właściciela zwierząt złotówka zwróciła się mu z zyskiem. Jeżeli o to zadbamy będzie on chciał korzystać z naszych usług i będzie otwarty na nowe, proponowane mu rozwiązania, nie tylko w sferze tradycyjnie pojmowanej weterynarii, ale także w zakresie wpływającej w sposób istotny na zdrowie zwierząt organizacji produkcji, zarządzania, żywienia, etc. Konferencja, z którą związany jest w pewnym stopniu niniejszy numer „Weterynarii w Terenie”, oraz samo czasopismo z pewnością służą zrozumieniu przedstawionej powyżej filozofii i uwidaczniają problemy i narzędzia, które powinny być brane pod uwagę przez praktykujących lekarzy weterynarii. prof. dr hab. Zygmunt Pejsak

TEMAT SEZONU

autor: dr Andrzej Kowalczyk, prof. dr hab. Iwona Markowska-Daniel
str. 8
Wirusy grypy zakażają ludzi i zwierzęta. Głównym zwierzęcym rezerwuarem wirusów grypy są ptaki wodne, ale także inne gatunki, w szczególności świnie, odgrywają istotną rolę w ekologii grypy. Z uwagi na znaczne koszty społeczne epidemii grypy nadzór nad chorobą, uwzględniający m.in. badanie rezerwuarów wirusa, jest niezwykle istotny i wymaga globalnej koordynacji.
Wirusy grypy zakażają ludzi i zwierzęta. Głównym zwierzęcym rezerwuarem wirusów grypy są ptaki wodne, ale także inne gatunki, w szczególności świnie, odgrywają istotną rolę w ekologii grypy. Z uwagi na »

TRZODA CHLEWNA

autor: dr med. wet. Aleksander Skoracki
str. 14
Hodowla i chów trzody chlewnej wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi, ale największe znaczenie przypisuje się chorobom układu oddechowego.
autor: dr hab. n. wet. Kazimierz Tarasiuk
str. 24
W codziennej praktyce lekarsko-weterynaryjnej lekarz weterynarii najwięcej czasu poświęca, jak się wydaje, leczeniu chorób zakaźnych układu oddechowego, przewodu pokarmowego i rozrodczego u świń oraz ich zapobieganiu. Obserwacje własne wskazują, że »
autor: lek. wet. Łukasz Jarosz, lek. wet. Andrzej Żmuda, dr hab. n. wet. Krzysztof Lutnicki, prof. dr hab. Krzysztof Kostro
str. 26
Zespół martwicy uszu u świń (porcie necrotic ear syndrome – PNES) jest słabo poznaną jednostką chorobową. Opisuje się ją jako syndrom martwicy uszu lub wrzodziejącą spirichetozę uszu świń.

BYDŁO

autor: lek. wet. Katarzyna Chojnowska, dr n. wet. Przemysław Sobiech
str. 33
Zaburzenia przemiany materii w stadach bydła mlecznego mogą ograniczyć opłacalność produkcji szczególnie wtedy, gdy dotyczą całego pogłowia.
autor: prof. dr hab. Michał Mazurkiewicz, dr hab. Krzysztof Rypuła, dr n. wet. Katarzyna Płoneczka - Janeczko, dr n. wet. Jolanta Piekarska
str. 36
Inwazje pasożytnicze bydła są, obok bakteryjnych i wirusowych czynników zakaźnych, jednym z największych zagrożeń, rzutujących na produkcyjność stad bydła typu mlecznego.
autor: dr n. wet. Tomasz Piech
str. 40
Krowy uważane są za zwierzęta poliestralne. Oznacza to, że po osiągnięciu dojrzałości płciowej u większości ras ruje pojawiają się regularnie w ciągu całego roku, w dość ściśle określonych odstępach czasu.
autor: dr n. wet. Piotr Brodzki
str. 44
Jednym z najczęściej występujących schorzeń metabolicznych u krów mlecznych jest porażenie poporodowe. Występuje u starszych krów między 3.-5. laktacją. Praktycznie nie dotyczy pierwiastek, chociaż w praktyce spotkałem się z tym »
autor: lek. wet. Przemysław Racewicz, prof. dr hab. Jędrzej M. Jaśkowski
str. 49
Dostatecznie wczesna diagnoza ciąży u krów umożliwia właściwą organizację stada
autor: prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski
str. 53
W poprzednim numerze zwróciłem uwagę na korzyści z umiejętności „czytania” raportów wynikowych (RW, czyli popularnych tabulogramów) z kontroli użytkowości mlecznej krów.

DRÓB

autor: mgr Grzegorz Woźniakowski
str. 58
Choroba Mareka stanowi poważne zagrożenie w masowej produkcji drobiarskiej. Pomimo stosowanych szczepień ochronnych jest ona źródłem strat ekonomicznych. Stosowane szczepionki przeciwko MD nie powodują eradykacji wirusa zjadliwego z organizmu ptaków, »

DOBRZE WIEDZIEĆ

autor: Jerzy Wrocławski
str. 63
Artykuł przedstawia wymagania techniczne opisane w zarządzeniach dotyczących trychinoskopu.
autor: lek. wet. Henryk Szubstarski, dr n. wet. Dagna Szubstarska
str. 66
Artykuł opisujące funkcjonowanie akredytowanego laboratorium, wskazując na celowość akredytowania i korzystania z laboratoriów akredytowanych.

WYWIAD

autor: Monika Cukiernik
str. 68
Z prof. dr hab. Zygmuntem Pejsakiem, kierownikiem Zakładu Chorób Świń Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, rozmawia Monika Cukiernik.

WYDARZENIA

str. 71
autor: Monika Cukiernik
str. 72
W dniach 29-31 stycznia 2010 r. w poznańskiej Hali Arena odbyły się XIII Międzynarodowe Targi Ferma Świń i Drobiu oraz Salon Weterynaryjny SAL-WET
autor: Monika Cukiernik
str. 72

Punkty edukacyjne

Index Copernicus MNISW Program Edukacji

Co nowego w branży

zobacz więcej » Sklep on-line

Reklama

Zawartość

O nas

Moje konto

Polecamy

Reklama

Copyright © 2025 by ELAMED. Weterynaria w Terenie wydanie online. Wszystkie prawa zastrzeżone.